
Co jsem dnes jedla + unboxing z Aktinu
Ahoj, zdravím vás u dnešního článku, který se bude od mé obvyklé tvorby dost razantně lišit. Konečně jsem se odhodlala vydat příspěvek na toto vysoce originální "co jsem dnes jedla" téma. Proč? Jednoduše mně tento kontent baví a ráda v něm hledám inspiraci, takže jsem si myslela, že by bylo fajn něco na tento způsob vytvořit. Kromě fotek a popisu jídel vám samozřejmě napíšu i recepty, kdyby vás některý chod zaujal a chtěli byste si ho uvařit také. A abych tento neoriginální článek trochu ozvláštnila, přidám sem ještě unboxing mé PRVNÍ objednávky z Aktinu, na kterou jsem se moc těšila. Představím vám produkty, které jsem si objednala, a přidám i pár doporučení. Veškerá jídla jsou samozřejmě vegan <3
Tak snad jsem řekla vše a můžeme jít na první chod dne :).
Snídaně
Snídani si dopřávám obvykle tak hodinu až dvě poté, co vstanu. Ve většině případů to je ovesná kaše s rostlinným proteinem a ovocem. Dnes jsem se ale rozhodla vyzkoušet recept na pečenou ovesnou kaši, který jsem viděla v jednom videu na youtube.

Recept:
- 50g ovesných vloček
- 1 zralý banán
- 15g rostlinného vanilkového proteinu
- 100ml rostlinného mléka nebo vody
- 2 lžičky chia nebo lněných semínek
- špetka skořice
- 1/2 lžičky prášků do pečiva
- 5g čoko peciček
2/3 ovesných vloček společně s chia semínky rozmixujeme na mouku. Banán vidličkou v tepluvzdorné misky rozmačkáme na kaši a přilijeme rostlinné mléko. Do misky přidáme ovesnou mouku, protein, skořici, prášek do pečiva a zbytek ovesných vloček. Zamícháme a vršek můžeme ozdobit trochou čokolády nebo plátky banánu. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi minut. Ačkoliv vás to asi bude svádět se na kaši hned po dopečení vrhnout, raději ji nechte pár minut vychladnout, abyste předešli popálení jazyka. Pokud chcete svou snídani povýšit na jinou úroveň polijte upečenou kaši trochou nějakého dobrého rostlinného mléka - vřele doporučuji kokosovo-rýžové.
Mimo to si po snídani beru suplementy - vitamín B12, jenž mám z lékárny, a vitamín D3 od firmy Myprotein.
Dopolední svačina
Jsem zvyklá si po druhé vyučovací hodině přichystat nějakou malou svačinku, jež se většinou skládá z nějakého pečiva a zeleniny. Dnes to byly dva plátky špaldového chleba (který se bohužel docela rád rozpadá). Jeden plátek jsem namazala lilkovou pomazánkou z DMka a druhý Gourmet patifu paštikou. Obě dvě moc doporučuji. DM drogerie má obrovský výběr veganských pomazánek, já jsem zatím vyzkoušela jen pár a bohužel musím přiznat, že mi některé příliš nechutnaly - tahle lilková je ale moc dobrá. Patifu paštiky snad každý zná, takže ani nemusím zmiňovat, jak jsou výborné :). Pak jsem si ještě pokrájela půlku kedlubny a cuketu.

Oběd
Jelikož mám téměř všechny hodiny online, často mi na přípravu oběda nezbývá moc času. Snažím se tak dělat, co nejsnadnější a nejrychlejší pokrmy, které zároveň mému tělu dodají potřebné živiny. Tento recept se tak momentálně řadí k mým oblíbeným - je strašně dobrý a zároveň vyžaduje minimum času. Hummus pasta (jak už název napovídá) jsou těstoviny s hummusem. Tento pokrm je docela variabilní - můžete ho doplnit ještě třeba o pesto nebo o nějakou zeleninu. Já ho mám nejraději s čerstvým špenátem, sušenými rajčaty a tofu. Dnes jsem doma bohužel sušená rajčata neměla, a tak jsem je musela nahradit čerstvými. Kromě toho jsem našla na samém dně lednice až někde za kečupem a džemy zastrčené "čevapčiči", jež jsem kdysi dávno dostala od babičky, a které se pomalu ale jisté blížily k datu spotřeby. Kromě toho, že firma veto vyrábí již zmíněné paštiky, v mnoha supermarketech jsou k dostání i veganské plátky od této firmy - jeden z těchto výrobků nese název čevapčiči. Mám-li být upřímná, tyto náhražky masa mi ve většině případů moc nechutnají, jelikož mi připadají překořeněné, nicméně čas od času mi je přinese máma nebo babička. Ale jak říkám - sama od sebe bych si je asi knekoupila.

Odpolední svačina

Recept: (na 2 porce)
- 100g vařené cizrny
- 30g vanilkového rostlinného proteinu
- 2 lžíce arašidového másla
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 20g hořké čokolády
- 3 lžíce vody
V mixéru do hladka rozmixujeme cizrnu, protein, arašídové máslo, čekankový sirup a trochu vody. Je potřeba směs rozmixovat, co nejpečlivěji, aby v ní nezůstaly žádné kousky cizrny - pokud se vám to nedaří, přidejte ještě trochu tekutiny. Nakonec do těsta zamíchejte nasekané kousky hořké čokolády a voila.
Večeře
Večer už se mi nechce s ničím vyvařovat, a tak obvykle opět sáhnu po nějakém pečivu a zelenině. K večeři jsem si dnes vzala tři plátky pohankového chleba. Dva z nich jsem potřela pomazánkami, které jsem měla k svačině a na třetí jsem naskládala trochu veganského kimchi od firmy Czech kimchi. Nesměla samozřejmě chybět zeleninová obloha posypaná trochou lahůdkového droždí a pár vlašských oříšků.

Toť vše k mému dnešnímu jídelníčku a můžeme se vrhnout na unboxing. Ačkoliv jsem měla dopravu zdarma, řekla jsem si, že si balíček nechám doručit na poštu, abych se vyhla tomu, že mi ho budou doručovat, když budu zrovna pryč nebo na online hodině. Mohla jsem předvídat, že ho na naši poštu (jejíž otevírací doba je z nějakého důvodu vymyšlená tak, aby bylo zavřeno vždy, když mám zrovna čas si zásilku vyzvednout) doručili v pátek, když jsem byla zrovna na brigádě. O víkendu mají samozřejmě zavřeno, a mě tak nezbývalo nic jiného, než si pro balíček zajít v pondělí. Celé dopoledne bylo krásně, avšak jakmile jsem vystrčila paty z domu, začlo lejt. V jedné ruce jsem držela deštník zmítající se ve větru a v druhé čtyřkilový balík a měla jsem pocit, že mi nenávratně umrznou prsty. Naštěstí se mi doma podařilo všechny prsty zachránit a na nějakou dobu doplnit své zásoby proteinu, které jsem zrovna ten den definitivně dodělala.
A co jsem si tedy objednala?

Jako první bych vám ráda představila své nové proteiny - jsou jimi dva od značky Forky's (1kg vanilka a 500g pistácie) a jeden od značky Reflex (600g karamel+kakao). Proč zrovna tyhle značky? V první řadě se mi líbí jejich složení - obsahují rozmanité a kvalitní zdroje bílkovin a také v sobě mají přidaný vitamín B12. Kromě toho se i při nákupu proteinů snažím hledět na udržitelnost. Obě dvě značky mají své produkty v kompostovatelných obalech a firma Forky's je k tomu všemu česká. Budu moc ráda, když mi do komentářů dáte nějaký tip na značku veganských proteinů, které své produkty balí do kompostovatelných obalů (mám zkušenosti ještě se značkou Bulk Powders (Bulk)). Určitě plánuji v blízké době věnovat nějaký článek právě rostlinným proteinům, kde vám k nim přidám podrobnější popis a recenzi :).
Dále tady máme nějaké proteinové tyčinky a sušenky. Aktiňácké tyčinky jsem již v minulosti měla možnost ochutnat a jsem s nimi moc spokojená - kromě skvělé chuti disponují také čistým složením. Objednala jsem si příchuť mrkvový dort a skořicové latte. Mimoto jsem se rozhodla vyzkoušet také aktiňácké sušenky - konkrétně mandli se skořicí a ovesnou sušenku s příchutí banana bread. Pak tu mám ještě jednu novinku od firmy Big Boy, na kterou jsem slyšela na sociálních sítích samou chválu. Na brigádě nám do obchodu přinesli pár vzorečků a já bohužel zjistila, že většina jejich produktů není vegan, což mě celkem mrzí. Jo a taky jsou docela drahé...
Toto ořechové máslo má však narozdíl od ostatních produktů čisté a veganské složení a také je celkem laciné. Kombinace kešu, kokos a pomeranč mě na první pohled zaujala a jakožto milovník všeho pomerančového věří, že mi zachutná.
Nakonec tu mám poslední produkt - a to opět od firmy Forky's. Není jím nic jiného, než vitamín B12.
To bude k mému dnešnímu článku už úplně včechno. Doufám, že se vám líbil a budu moc ráda za veškerou zpětnou vazbu :).