Čoko-kokosky

22.12.2020

Čoko-kokosky od značky Zemanka bývaly mou velkou závislostí a můžu suveréně říct, že jsem tak dobré sušenky jaktěživ neochutnala. Když jsem o ně nedávno zavadila v jednom obchodě pohledem, už jsem házela do košíku. Jenže jsem si všimla jedné změny na jejich obalu - někam se vytratila značka vegan a kolečko s nápisem: neobsahuje mléko. A tak jsem zděšeně otočila obal, abych se podívala na složení. Nevím, co se stalo, ale teď z ničeho nic obsahují mléko. Těžko říct, co vedlo výrobce ke změně receptury něčeho už tak dokonalého jako byly čoko-kokosky...

Ačkoliv je to pro celou veganskou komunitu jistě velkou ránou, neklesejme na mysli, jelikož si tyhle kokosový dobroty lze naprosto jednoduše a daleko levněji vyrobit doma. A přísahám na život svojí mámy, že chutnají nachlup stejně jako ty kupované!

V receptu jsem použila mix Alsanu a kokosového tuku. Jejich poměr můžete dle vašich možností upravovat. Určitě bych, ale kokosový tuk kompletně nevyřazovala, jelikož kokoskám propůjčuje svou kokosovou vůni i chuť.

Pak jsem se ještě pokusila tyto sušenky obléct do vánočního kabátku a natřela je trochou kyselé marmelády. Myslím, že lehce nakyslá chuť lesního ovoce se se sladkými čokoládovými sušenkami skvěle doplňuje. 

 Ingredience:

  • 240g špaldové mouky
  • 60g rostlinného másla (já používám Alsan)
  • 60g kokosového tuku 
  • 140g cukru (či jiného sypkého sladidla, sušenky jsou hodně sladké, takže se nebojte ubrat, jestli nejste fanoušky sladkého)
  • 140g strouhaného kokosu
  • 80g hořké čokolády
  • 40g kakaa
  • 5-7 lžic rostlinného mléka
  • trocha nakyslé marmelády (např. ostružinové nebo rybízové)

Postup:

  1. Ve větší míse smícháme mouku, cukr, kokos a kakao. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu a rozpuštěné máslo s kokosovým tukem.
  2. Směs důkladně propracujeme a podle potřeby přidáváme rostlinné mléko. Těsto by mělo být sypké. Ze směsi vytvarujeme vyšší placičky, do nichž nahoru uděláme prstem mělké ďolíčky. Doporučuji nejdříve všechny kokosky přichystat na plech a až pak je začít potírat. Stihnou mezitím trochu ztvrdnout a snížit tak pravděpodobnost, že se vám při potírání rozpadnou.
  3. Čoko-kokosky pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C.



Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky