"Držková" polévka z kotrče

09.11.2020

Houbová sezóna vypadala na začátku léta u nás ve středních Čechách dost slabě. Alespoň trochu se mi podařilo uspokojit mou touhu po houbaření na dovolené v Beskydech. V průběhu srpna a září mě pak máma několikrát vytáhla do lesíka kousek od našeho domu. I přes to, že jsme prošmějdily skoro celý les, nenašly jsme vůbec ale vůbec nic. Korunu tomu všemu nasadil jeden víkendový debakl v Lánech, kam jsme se vypravily zhruba před měsícem. Celé odpoledne propršelo a opět jsme nenašly (v jindy úrodných Lánech) až na několik muchomůrek zelených nic.

Není se čemu divit, že jsem před dvěma týdny šla do Kladenského lesa s velkou nedůvěrou. 

Světe div se - vrátily jsme se s dvěma plnými koši. Kromě hromady bedel jsme si domů také přinesly něco, s čím jsem se nikdy před tím nesetkala - s kotrčem kadeřavým aka králem hub. 


Ingredience:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 bobkové listy
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • špetka soli

Postup:

  1. Na oleji necháme zpěnit asi 3 minuty na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme rozetřený stroužek česneku a nastrouhanou mrkev. Smažíme asi půl hodiny.
  2. Přidáme pepř, sůl a papriku a zasypeme moukou. Necháme asi minutku osmažit.
  3. Přidáme kmín,bobkové listy a zalijeme vývarem.
  4. Do vroucí polévky přidáme pokrájený a očištěný kotrč. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut.
  5. Přidáme majoránku. Můžeme servírovat s nasekanou pažitkou nebo rozetřeným česnekem.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky