"Držková" polévka z kotrče
Houbová sezóna vypadala na začátku léta u nás ve středních Čechách dost slabě. Alespoň trochu se mi podařilo uspokojit mou touhu po houbaření na dovolené v Beskydech. V průběhu srpna a září mě pak máma několikrát vytáhla do lesíka kousek od našeho domu. I přes to, že jsme prošmějdily skoro celý les, nenašly jsme vůbec ale vůbec nic. Korunu tomu všemu nasadil jeden víkendový debakl v Lánech, kam jsme se vypravily zhruba před měsícem. Celé odpoledne propršelo a opět jsme nenašly (v jindy úrodných Lánech) až na několik muchomůrek zelených nic.
Není se čemu divit, že jsem před dvěma týdny šla do Kladenského lesa s velkou nedůvěrou.
Světe div se - vrátily jsme se s dvěma plnými koši. Kromě hromady bedel jsme si domů také přinesly něco, s čím jsem se nikdy před tím nesetkala - s kotrčem kadeřavým aka králem hub.
Ingredience:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 bobkové listy
- 2 litry zeleninového vývaru
- špetka soli
Postup:
- Na oleji necháme zpěnit asi 3 minuty na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme rozetřený stroužek česneku a nastrouhanou mrkev. Smažíme asi půl hodiny.
- Přidáme pepř, sůl a papriku a zasypeme moukou. Necháme asi minutku osmažit.
- Přidáme kmín,bobkové listy a zalijeme vývarem.
- Do vroucí polévky přidáme pokrájený a očištěný kotrč. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut.
- Přidáme majoránku. Můžeme servírovat s nasekanou pažitkou nebo rozetřeným česnekem.