Dýňové sušenky
11.11.2020
Aneb, když už vážně nevíte, co s dýněmi.
Inspiraci k tomuto receptu mám od slečny, kterou najdete na instagramu pod jménem @terka.hh, akorát jsem ho přetvořila do trochu více ovoněné veganské verze v hlavní roli s máslovou dýní, neboť zrovna byla jedna odkrojená v lednici a potřebola jsem ji rychle spotřebovat. Pokud máte možnost výběru, určitě bych vám doporučovala si raději zvolit hokkaido. Chuťově se sice tyto dva druhy zas až tolik neliší, ale s dýní hokkaido docílíte hezčí oranžové barvy sušenek.
Ingredience:
asi na 20 sušenek
- 150g špaldové celozrnné mouky
- 250g dýňového pyré (jak na něj zmiňuji třeba zde)
- 100g jemných ovesných vloček
- 1 lněné vejce (lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
- 120g ořechového másla (já použila kešu)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 120 g třtinového cukru (já použila erithritol)
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky drceného nového koření
- 1/2 lžičky drceného hřebíčku
- 40g hořké čokolády
- špetka soli
Postup:
- V míse rozetřeme máslo s lněnným vejcem a cukrem.
- Přidáme mouku, vločky, práček do pečiva, koření a pyré. Pořádně smícháme, až nám vznikne lepivé těsto.
- Z těsta děláme kuličky, které pokládáme na vymazaný plech. Navlhčenými prsty z kuliček vytvarujeme placaté sušenky, jež posypeme nasekanou hořkou čokoládou.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 25-30 minut.
