Jahodový dort

09.05.2021

Tak se vám po dlouhé době hlásím opět u nového receptu. Úplně se mi točí hlava z toho, jak rychle ten čas utíká, když je člověk neustále zavřený doma a z jeho života se stal v podstatě pouze stále se opakující cykl rutinních úkonů. Doufám, že to brzy už skončí a vše se vrátí do starých kolejí. 

Ale proč o tomhle vůbec mluvím?

Jednoduše jsem málem dostala infarkt, když jsem včera zjistila, že je dnes den matek a já pro mámu nemám žádný dárek. Rozhodl jsem se tedy vydat cestou sladkého tvoření a upéct mámě nějaký dort. 

Už dlouhou domu jsem měla v hlavě obrázek skvostného jahodového dortu, který by byl potřený kokosovým krémem a ozdobený čerstvými jahodami, sněhovými pusinkami a třešňovými květy. Řekla jsem si tedy, že svou jarní tématikou se tento dezert perfektně hodí jako dárek ke dni matek a asi to tak cítil i osud, jelikož na mě v Globusu čekala poslední bedýnka jahod.

Ingredience:

Na korpus:

  • 280g polohrubé mouky
  • 160g erythritolu (nebo cukru či jiného krystalového sladidla)
  • 5g vanilkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 300ml rostlinného mléka
  • 150g rostlinného másla (např. Alsan)
  • 1 lžíce citronové šťávy (případně jablečného octa)
  • 5 lžic čekankového sirupu (nebo jiného sirupu se světlou barvou)
  • 1/2 lžičky soli

Na krém:

  • 1 plechovka kokosové šlehačky (např. značka Nature's Charm)
  • 200g zakysané kokosové smetany Planton (teoreticky by mohl fungovat i Creme Vega od Dr. Oetkera)
  • 1 a 1/2 lžíce šťávy z řepy (záleží, jak moc chcete mít krém růžový)
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na ozdobu:

  • jahodový džem
  • čerstvé jahody
  • třešňové květy či sedmikrásky
  • vegan bílá čokoláda
  • sněhové pusinky (dělala jsem je podle tohoto receptu)

Postup:

Korpus:

  1. Nejprve ve sklenici smícháme rostlinné mléko s citrónovou šťávou a odložíme ji stranou. 
  2. V hrnci rozpustíme rostlinné máslo společně se sirupem. Poté, co je máslo úplně rezteklé, necháme směs chvíli vychladnout.
  3. Mezitím ve větší musce smícháme mouku, cukry, prášek do pečiva, sůl a jednou sodu. K sypké směsi přilijeme rostlinné mléko s citronovou šťávou a rozpuštěné máslo a opatrně zamícháme.
  4. Směs rozdělíme na dvě části a obě dvě přelijeme do vytřených a vysypaných dortových forem. Já používala formy o průměru 22 cm. 
  5. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30-35 minut.
  6. Po vyndání z trouby necháme těsto chladnout ve formách alepoň 5 minut, než ho vyndáme a poté ho přemístíme na chladné místo. Korpus musí být při potírání krémem kompletně vychladlý. 

Krém:

  1. Plechovku kokosové šlehačky necháme v lednici vychladit alespoň 24 hodin, nejlépe však déle. 
  2. Vychlazený obsah plechovky přelijeme do hluboké mísy a ručním šlehačem ho začneme šlehat na pomalé otáčky. Po té, co se začne formovat hutná šlehačka, přidáváme po lžících zakysanou smetanu. Nakonec krém obarvíme šťávou z červené řepy a osladíme cukrem. 
  3. Krém přikryjeme fólií či pokličkou a dáme do lednice vychladit alespoň na půl hodiny. 

Dort:

  1. Horní část jednoho z pater potřeme jahodovým džemem a vrstvou kokosového krému. Na krém položíme tenké plátky jahod. Spodní stranu druhého korpusu také potřeme džemem a opatrně ji položíme na spodní patro. 
  2. Krém rozetřeme i na horní část dortu a strany. Poté dort ozdobíme dle své libosti jahodami, květy, nastrouhanou bílou čokoládou a pusinkami. 
  3. Tento dezert je bohužel určený spíč na přímou spotřebu a v lednici moc dlouho nevydrží. Pokud ho děláte předem, doporučuji pusinky na dort dát až před konzumací, jelikož jinak natáhnou vlhkost z krému a nebudou křupavé.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky