
Jahodový dort
Tak se vám po dlouhé době hlásím opět u nového receptu. Úplně se mi točí hlava z toho, jak rychle ten čas utíká, když je člověk neustále zavřený doma a z jeho života se stal v podstatě pouze stále se opakující cykl rutinních úkonů. Doufám, že to brzy už skončí a vše se vrátí do starých kolejí.
Ale proč o tomhle vůbec mluvím?
Jednoduše jsem málem dostala infarkt, když jsem včera zjistila, že je dnes den matek a já pro mámu nemám žádný dárek. Rozhodl jsem se tedy vydat cestou sladkého tvoření a upéct mámě nějaký dort.
Už dlouhou domu jsem měla v hlavě obrázek skvostného jahodového dortu, který by byl potřený kokosovým krémem a ozdobený čerstvými jahodami, sněhovými pusinkami a třešňovými květy. Řekla jsem si tedy, že svou jarní tématikou se tento dezert perfektně hodí jako dárek ke dni matek a asi to tak cítil i osud, jelikož na mě v Globusu čekala poslední bedýnka jahod.

Ingredience:
Na korpus:
- 280g polohrubé mouky
- 160g erythritolu (nebo cukru či jiného krystalového sladidla)
- 5g vanilkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 300ml rostlinného mléka
- 150g rostlinného másla (např. Alsan)
- 1 lžíce citronové šťávy (případně jablečného octa)
- 5 lžic čekankového sirupu (nebo jiného sirupu se světlou barvou)
- 1/2 lžičky soli
Na krém:
- 1 plechovka kokosové šlehačky (např. značka Nature's Charm)
- 200g zakysané kokosové smetany Planton (teoreticky by mohl fungovat i Creme Vega od Dr. Oetkera)
- 1 a 1/2 lžíce šťávy z řepy (záleží, jak moc chcete mít krém růžový)
- 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu:
- jahodový džem
- čerstvé jahody
- třešňové květy či sedmikrásky
- vegan bílá čokoláda
- sněhové pusinky (dělala jsem je podle tohoto receptu)
Postup:
- Nejprve ve sklenici smícháme rostlinné mléko s citrónovou šťávou a odložíme ji stranou.
- V hrnci rozpustíme rostlinné máslo společně se sirupem. Poté, co je máslo úplně rezteklé, necháme směs chvíli vychladnout.
- Mezitím ve větší musce smícháme mouku, cukry, prášek do pečiva, sůl a jednou sodu. K sypké směsi přilijeme rostlinné mléko s citronovou šťávou a rozpuštěné máslo a opatrně zamícháme.
- Směs rozdělíme na dvě části a obě dvě přelijeme do vytřených a vysypaných dortových forem. Já používala formy o průměru 22 cm.
- Korpus pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30-35 minut.
- Po vyndání z trouby necháme těsto chladnout ve formách alepoň 5 minut, než ho vyndáme a poté ho přemístíme na chladné místo. Korpus musí být při potírání krémem kompletně vychladlý.
Krém:
- Plechovku kokosové šlehačky necháme v lednici vychladit alespoň 24 hodin, nejlépe však déle.
- Vychlazený obsah plechovky přelijeme do hluboké mísy a ručním šlehačem ho začneme šlehat na pomalé otáčky. Po té, co se začne formovat hutná šlehačka, přidáváme po lžících zakysanou smetanu. Nakonec krém obarvíme šťávou z červené řepy a osladíme cukrem.
- Krém přikryjeme fólií či pokličkou a dáme do lednice vychladit alespoň na půl hodiny.
Dort:
- Horní část jednoho z pater potřeme jahodovým džemem a vrstvou kokosového krému. Na krém položíme tenké plátky jahod. Spodní stranu druhého korpusu také potřeme džemem a opatrně ji položíme na spodní patro.
- Krém rozetřeme i na horní část dortu a strany. Poté dort ozdobíme dle své libosti jahodami, květy, nastrouhanou bílou čokoládou a pusinkami.
- Tento dezert je bohužel určený spíč na přímou spotřebu a v lednici moc dlouho nevydrží. Pokud ho děláte předem, doporučuji pusinky na dort dát až před konzumací, jelikož jinak natáhnou vlhkost z krému a nebudou křupavé.
