Pečená řepa se seitanem a pohankou
21.04.2020
Poprvé v životě jsem i přes máminy snahy mě odradit ochutnala seitan. Lákala mě na něm relativně nízká kalorická hodnota a pořádná dávka bílkovin. Chuťově ale musím říct, že žádný zázrak, sice to tak hnusné, jak to vykreslovala máma nebylo, ale žádná specialita také ne.
A jelikož už dlouho pokukuji po řepě, jež se už nějaký ten pátek povaluje v rohu naší lednice, rozhodla jsem se seitan, co mi zbyl ze včerejška nějak spojit zkombinovat s řepou.
Ingredience (pro 1 osobu):
- 1 střední řepa (pro přípravu tohoto pokrmu jsem zvolila barevnou řepu nazývající se chioggia(nemám tušení, jestli to nemá i nějaký český název), protože jsme červenou neměli, chuťově však byla velmi podobná a nenadělala tolik barevného svinčíku)
- 80g seitanu
- 60g pohanky
- 4 lžičky sojové omáčky
- kořenící směs: mletá sladká paprika, mletý černý pepř, majoránka, rozmarýn, sušená petrželka (případně použijte již koupenou, ale dejte si pozor na vysoký obsah soli, neboť sojová omáčka je už samotná slaná dost)
- olivový olej
Postup:
- Seitan si natrhám nebo nakrájím na větší kousky a dám do mističky se směsí sojové omáčky a koření. Nechám ho marinovat alespoň dvě hodiny.
- Pohanku zaliji asi 150ml osolené vody a vařím zhruba 5 minut, pak ji pod pokličkou nechám ještě půl hodiny odležet a nasáknout zbylou vodu.
- Troubu si předehřeji na 200°C. Řepu si důkladně očistím, oškrabu a pokrájím na kostky asi 1 - 1,5 cm velikých. Pokapu ji olejem, okořením dle chuti a rozprostřu společně se seitanem na pečící misku. Peču zhruba 30min.
