Pečená řepa se seitanem a pohankou

21.04.2020

Poprvé v životě jsem i přes máminy snahy mě odradit ochutnala seitan. Lákala mě na něm relativně nízká kalorická hodnota a pořádná dávka bílkovin. Chuťově ale musím říct, že žádný zázrak, sice to tak hnusné, jak to vykreslovala máma nebylo, ale žádná specialita také ne.

A jelikož už dlouho pokukuji po řepě, jež se už nějaký ten pátek povaluje v rohu naší lednice, rozhodla jsem se seitan, co mi zbyl ze včerejška nějak spojit zkombinovat s řepou. 

Ingredience (pro 1 osobu):

  • 1 střední řepa (pro přípravu tohoto pokrmu jsem zvolila barevnou řepu nazývající se chioggia(nemám tušení, jestli to nemá i nějaký český název), protože jsme červenou neměli, chuťově však byla velmi podobná a nenadělala tolik barevného svinčíku)  
  • 80g seitanu
  • 60g pohanky
  • 4 lžičky sojové omáčky
  • kořenící směs: mletá sladká paprika, mletý černý pepř, majoránka, rozmarýn, sušená petrželka (případně použijte již koupenou, ale dejte si pozor na vysoký obsah soli, neboť sojová omáčka je už samotná slaná dost)
  • olivový olej

Postup:

  1. Seitan si natrhám nebo nakrájím na větší kousky a dám do mističky se směsí sojové omáčky a koření. Nechám ho marinovat alespoň dvě hodiny.
  2. Pohanku zaliji asi 150ml osolené vody a vařím zhruba 5 minut, pak ji pod pokličkou nechám ještě půl hodiny odležet a nasáknout zbylou vodu.
  3. Troubu si předehřeji na 200°C. Řepu si důkladně očistím, oškrabu a pokrájím na kostky asi 1 - 1,5 cm velikých. Pokapu ji olejem, okořením dle chuti a rozprostřu společně se seitanem na pečící misku. Peču zhruba 30min.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky