Makovec

17.10.2020

Ačkoliv na šišky s mákem ze školní jídelny vzpomínám se značným odporem, mám mák docela ráda. A kromě toho, že tak dobře chutná, je zároveň i esem v rukávu veganů, když přijde na otázku, kde berou vápník, když nekonzumují mléčné výrobky.

No a nedávno mamka donesla z truhu celý pytel máku a já jsem hned začala vymýšlet, co z něj upeču. Při vzpomínce na školní jídelnu se mi kromě mastnejch šulanců vybavil také oblíbený makovec, a tak bylo rozhodnuto.

 Ingredience:

  • 300 g mouky (já použila ovesnou a špaldovou 1:1)
  • 300 g mletého máku 
  • 50 g rostlinného tuku
  • 60 g cukru (nebo poloviční dávku Stevienu)
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Do malé misky nebo skleničky nasypeme chia semínka, zalijeme je vodou a necháme cca 15-20 minut nabobtnat.
  2. Ve velké míse smícháme mák, mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidáme mléko, tuk a chia vejce. Těsto mícháme, dokud v něm nebudou žádné větší hrudky.
  4. Směs přelijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 170°C.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky