Makovec
17.10.2020
Ačkoliv na šišky s mákem ze školní jídelny vzpomínám se značným odporem, mám mák docela ráda. A kromě toho, že tak dobře chutná, je zároveň i esem v rukávu veganů, když přijde na otázku, kde berou vápník, když nekonzumují mléčné výrobky.
No a nedávno mamka donesla z truhu celý pytel máku a já jsem hned začala vymýšlet, co z něj upeču. Při vzpomínce na školní jídelnu se mi kromě mastnejch šulanců vybavil také oblíbený makovec, a tak bylo rozhodnuto.
Ingredience:
- 300 g mouky (já použila ovesnou a špaldovou 1:1)
- 300 g mletého máku
- 50 g rostlinného tuku
- 60 g cukru (nebo poloviční dávku Stevienu)
- 500 ml rostlinného mléka
- 1 lžíce chia semínek
- 2 lžíce vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Do malé misky nebo skleničky nasypeme chia semínka, zalijeme je vodou a necháme cca 15-20 minut nabobtnat.
- Ve velké míse smícháme mák, mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidáme mléko, tuk a chia vejce. Těsto mícháme, dokud v něm nebudou žádné větší hrudky.
- Směs přelijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 170°C.
