Proteinové Snickers
05.03.2021
{VEGAN}
Už dlouhou dobu jsem měla v hlavě nápad udělat tyčinky inspirované sladkostmi z dětství, jako je Snickers, Mars nebo Bounty. No a jelikož jsem tento týden měla jarní prázdniny, měla jsem spoustu času, že jsem ani nevěděla, co s ním, a tak jsem se pustila do realizování svých kulinářských nápadů. Na tento recept jsem opravdu hrdá - musela jsem se fakt držet, abych tyčinky nesnědla všechny najednou, protože chutnají fakt úplně jako Snickers (možná i líp :))!
Ingredience:
Na spodní vrstvu:
- 100g ovesných vloček
- 60 rostlinného vanilkového proteinu (já používám značku Bulk)
- 1 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 100g vařené cizrny
- 120ml rostlinného mléka
Na karamel:
- 200g vypeckovaných datlí
- 120ml rostlinného mléka
- 2 lžíce datlového sirupu
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- pořádná špetka soli
Na polevu:
- 80g hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- + 20g arašídů na posypání
Postup:
- V mixéru rozmixujeme všechny ingredience na spodní vrstvu. Směs přesypeme do obdelníkové formy vystlané pečícím papírem a umačkáme, aby byl povrch co nejrovnější. Základ tyčinek dáme alespoň na půl hodiny do mrazáku.
- Mezitím si uděláme karamelovou vrstvu. Datle dáme společně s mlékem, sirupem, arašídovým máslem, kokosovým olejem, vanilkovým extraktem a solí do výkoného mixéru a mixujeme alespoň minut, dokud nevznikne hladký karamel. Pokud si váš mixér neví s datlemi rady, přidejte trochu více tekutiny nebo datle hodinu před mixováním namočte do teplé vody, aby změkly. Z mrazáku vyndáme formu s první vrstvu a rovnoměrně ji potřeme karamelem a posypeme arašídy, které jemně zatlačíme do karamelu. Formu opět dáme do mrazáku alespoň na hodinu.
- Ve vodní lázni roztopíme čokoládu s kokosovým tukem. Formu vyndáme z mrazáku a připravíme si sklenici s horkou vodou, do níž budeme namáčet nůž, aby snadněji prořízl zmrzlé tyčinky. Nůž po namočení vždy pečlivě osušíme utěrkou. Zmrzlou hmotu rozkrájíme na asi 8 tyčinek, které polijeme čokoládou a opět dáme na chladné místo, aby čokoláda ztuhla. Tyčinky skladujeme buď v lednici, kde vydrží asi týden, nebo v mrazáku, kde vydrží měsíce.
