Pumpkin pie

21.10.2020

Podzim už je dávno zde a s ním i dýňová sezona. Na jaře jsem vydala jeden článek, kde jsem zmiňovala, co všechno si na zahrádku budeme letos sázet a velkou součást tvořily právě zmiňované dýně. 

Nebudu vás moc napínat - urodilo se. A sklidili jsme toho tolik, že pomalu nevíme, co s tím dělat, máma umí jen dýňovou polévku, která je sice moc dobrá, ale přeci jenom si dokážu představit, jak se mi u nějaké třetí, čtvrté dýně začíná pomalu přejídat. Takže se připravte na pořádnou nálož dýňových receptů :). Prvním z nich je slavný amrický dezert pumpkin pie. Tradičně se tam jí 26. listopadu na den Díkuvzdání, což buse sice až za víc jak měsíc, ale já myslím, že dýňový koláč je v kurzu celý podzim

Ingredience:

Na těsto:

  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 100 g veganského "másla" (použila jsem Alsan)
  • špetka soli
  • špetka cukru
  • 4 lžíce vody

Na náplň:

  • 400 g dýně hokkaido
  • 170 ml (1/2 plechovky) kokosového mléka s vysokým obsahem tuku
  • 80 g třtinového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 a 1/2 lžičky skořice*
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku*
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru*
  • 1/2 lžičky mletého nového koření*
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku*
  • špetka soli
  • * místo koření můžete použít 2 lžičky pumpkin spice a 1/2 lžičky skořice, pokud máte již hotovou směs

Postup:

  1. V míse smícháme mouku s máslem nakrájeným na kostičky, špetkou soli a cukru. Prohněteme, dokud ze směsi nevzniknou menší drobečky. 
  2. Přilijeme vodu a prohněteme. Těsto dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
  3. Mezitím si vytvoříme náplň. Dýni pokrájíme a dáme zhruba na 20 minut povařit, dokud nebude měkká.
  4. Vychladlou dýni rozmixujeme v mixéru na hladké piré, ke kterému pak přidáme protřepané kokosové mléko, javorový sirup, cukr, koření, škrob a špetku soli. Vše opět chvíli mixujeme nebo důkladně promícháme.
  5. Z těsta vyválíme placku, s níž vysteleme vymazanou a vysypanou formu. Korpus zalijeme směsí a stěrkou uhladíme.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi hodinu. 
  7. Koláč jsem ozdobila kokosovou zakysanou smetanou z Lidlu, ale stejně poslouží i kokosová šlehačka nebo bílý rostlinný jogurt.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky