Skořicoví šneci
02.04.2021
Receptů na skořicové rolky najdete na internetu hromady. A jelikož jsou častou součástí mého pečícího repertoáru, rozhodla jsem se vám i já sepsat recept, který používám a mám ho již mnohokrát vyzkoušený, takže vás určitě nezklame :)
Ingredience:
Na těsto:
- 270g špaldové mouky
- 40g erythritolu / cukru
- 130ml vlažné vody
- 1/2 kostičky droždí / 8g sušených aktivních kvasnic
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce citrónové kůry
- špetka soli
Na náplň:
- 5g mleté skořice
- 30g třtinového / kokosového cukru
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
Postup:
- Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte ho do sklenice s vlažnou vodou a trochou cukru a zamíchejte. Kvásek přikryjte utěrkou a nechte alespoň 5 minut odstát (né však o moc déle).
- Ve větší míse mezitím smícháme mouku, cukr, citrónovou kůru, vanilkový extrakt, sůl. Poté přilijeme kvásek. Pokud používáte sušené droždí, přisypejte ho k sypkým ingrediencem a přilijte vlažnou vodu. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu vykynout.
- V menší mističce smícháme cukr se skořicí.
- Těsto vyválíme na pomoučněné ploše na tenkou čtvercovou placku, kterou potřeme rozpuštěným kokosovým olejem. Poté ji posypeme skořicovým cukrem a opatrně zarolujeme. Ke krájení rolády na jednotlivé šneky můžete použít buď nůž, ale pokud chcete zachovat jejich kulatý tvar, doporučuji přeříznout je vlascem - stačí, když místo, kde chcete těsto proříznout, obmotáte dokola vlascem a utáhnete.
- Šneky skládáme na plech vymazaný olejem nebo vystlaný pečícim papírem. Před pečením je necháme ještě dalších 30 minut kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut. Doporučuji je před vychladnutím potřít čekankovým sirupem naředěným vodou, nebo pokud chcete své šneky povýšit na božskou úroveň, polijte je kokosovým kondenzovaným mlékem (seženete ho ve zdravé výživě).
