Strouhaný tvarohový koláč
{VEGAN}
Také se díváte na všemožné cheese cakes nebo tvarohové buchty se závistí a slinami na jazyku. Jelikož na instagramu sleduji spoustu lidí, kteří se věnují fitness a zdravému životnímu stylu, dostává se mi od nich mnoho receptů. Ve fitness světě je, ale tvaroh jeden z do nebe vynášených produktů a setkávám se s ním skoro v každém zdravém receptu - ať už v krému či těstu. Pokud máte stejnou zkušenost jako já, tento recept vám jistě udělá radost. Rozhodla jsem se totiž konečně vytvořit koláč s tvarohovou náplní, ale bez tvarohu.
Prim zde nehrálo nic jiného než obyčejné tofu. To, jak dobrou práci odvedlo dokazuje už jen to, že babička se na mě při ochutnání koláče udiveně podívala a zeptala se: odkdy jím tvaroh.
Ingredience:
Na těsto:
- 320g špaldové mouky
- 30g kakaa
- 30g kukuřičného škrobu
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 200g rostlinného másla
- 60ml čekankového (či jiného) rostlinného sirupu
Na "tvarohovou" náplň:
- 400g tofu natural
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 125g vanilkového pudinku (dezertu Alpro či Provamel)
- aquafaba z jedné plechovky cizrny nebo bílých fazolí
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup:
- Ve velké míse smícháme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Přidáme změklé máslo a čekankový sirup.
- Pečlivě zpracováváme, dokud nevznikne pevné těsto. To pak přikryjeme a dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice.
- Mezitím si uděláme náplň. Tofu společně s citronovou šťávou a kůrou rozmixujeme na hladkou kaši.
- Aquafabu zredukujeme asi na polovinu (vaříme, dokud se asi polovina objemu neodpaří), aby byla hustší a vytvořila pevnější sníh. Poté ji necháme vychladnout.
- Zchladlou aquafabu vyšleháme ručním šlehačem na sníh. Jakmile je sníh pevný, že se po převrácení misky nehýbe, přidáme cukr a opět asi 3 minuty šleháme.
- Tofu tvaroh smícháme s pudinkem a se sněhem.
- Odleželé těsto si rozdělíme na dvě poloviny. První část nastrouháme na spodek vymazaného a vysypaného plechu (já používala plech o rozměrech cca 20x30) a rovnoměrně rozvrstvíme. Na nastrouhané těsto uděláme několik hromádek krému, které opět rovnoměrně rozetřeme. Nakonec nahoru nastrouháme zbytek těsta. Pokud chcete udělat koláč nějak ozvláštnit nebo ho udělat svěžejším, můžete na krém přidat i nastrouhaná jablka nebo nakrájené kompotované broskve.
- Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut.

PS: Určitě se v blízké době můžete těšit na další recepty s tofu "tvarohem". Pokusím se inspirovat nějakými z fitness světa, protože ačkoliv jsem v úvodu mluvila o zdravých receptech, tento by se mezi ně dal zařadit jen s oběma očima přivřenýma.