Švestková granola se skořicí

16.02.2021

{VEGAN, BEZ LEPKU}

V posledních dnech k nám konečně dorazilo pravé zimní počasí s pořádnou hromadou sněhu. A podle mého názoru není nic příjemnějšího, než si po sáňkování, běžkování nebo procházce zasněženou krajinou dopřát hrnek teplého čaje s touto voňavou granolou. 

Jak už všichni víme, do granoly se dá dát snad úplně vše. Kombinace sušených švestek, skořice a kakaa mě poprvé napadla, když jsem ochutnala švestkovou tyčinku v čokoládě od značky Lifebar. Kromě toho ve spíži máme plnou sklenici sušených švestek od babičky, které je potřeba spotřebovat. 

Základem každé správné granoly jsou ovesné vločky. Ty lze snadno sehnat ve zdravé výživě i v bezlepkové variantě. Já jsem tentokrát měla po ruce pouze jemné, ale podle mě je nejlepší, pokud použijete mix celých a jemných vloček. Kromě toho jsem se pokusila tentokrát granolu trochu ozvláštnit a zároveň zvednout její nutriční hodnotu. Přidala jsem pufovaný amarant, jenž je bohatým zdrojem mnoha minerálů a lze si ho snadno vyrobit doma. Jak na to, vám podrobně řeknu v postupu.

A jako poslední už zbývá jen nalouskat pár oříšků nebo semínek. Já jsem si vybrala lískové oříšky a mandle.

Ingredience:

  • 100g jemných ovesných vloček
  • 100g celých ovesných vloček
  • 2 lžíce pufovaného amarantu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce čekankového (či jiného) sirupu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 30g směsi madlí a lískových ořechů
  • 40g sušených švestek

Postup:

  1. Nejprve si vyrobíme pufovaný amarant. Na plotně necháme na střední teplotu nahřát hrnec s plochým dnem. Poté, co je rozpálený na něj nasypeme asi lžíci amarantu, který by měl téměř okamžitě začít pukat. Pokud nepuká, znamená to, že hrnec není dostatečně nahřatý, v tomto případě je potřeba ho dát co nejrychleji pryč, aby se nezačel pálit. Jakmile je většina zrníček puklá (mělo by to trvat maximálně 5 sekund), sesypeme amarant do misky.
  2. Přidáme vločky, oříšky, kakao a koření. Směs promícháme.
  3. Přilijeme rozpuštěný kokosový tuk a čekankový sirup. Opět zamícháme, aby se tekutina dostala ke všem částem směsi. Pokud vám zůstala nějaká suchá místa, přidejte ještě trochu oleje.
  4. Granolu rozprostřeme na plech vystlaný pečícím papírem nebo vymazaný kokosovým olejem a pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180°C. V polovině pečení nezapomeňte granolu zlehka promíchat, aby se opekla z obou stran. Nakonec necháme granolu vychladnout a přidáme pokrájené švestky.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky